Cebula na odchudzanie?

Fresh organic onions

Cebula to jedno z najstarszych warzyw stosowanych w naszej kuchni. Praktycznie żadna potrawa nie może się obyć bez jej ostrego smaku. Uwielbiamy ją do tego stopnia, ze stała się nawet bazą słynnej zupy cebulowej. Podsmażona ma słodkawy smak, ale czy to oznacza, ze jest kaloryczna. Wbrew pozorom jest wręcz przeciwnie. Warzywa cebulowe są cennym składnikiem naszej diety szczególnie jeśli chcemy schudnąć. Nie dość, że są niskokaloryczne, to jeszcze w naturalny sposób wspomagają naszą odporność.

Do naszej diety warto wprowadzić właśnie cebule, ale również pory, szczypior czy czosnek. Kaloryczność wymienionych warzyw jest bardzo niska, ponieważ nie przekracza 40 kalorii, wyjątkiem jest tylko czosnek. Dodadzą one nie tylko smaku potrawom, ale również pomogą nam w łatwy sposób zrzucić zbędne kilogramy bez pozbawienia nas cennych składników odżywczych. W końcu w bardzo wielu dietach pojawia się surówka z pora z dodatkiem tartego jabłka i natką pietruszki. Tak przygotowana surówka okraszona odrobiną jogurtu naturalnego jest nie tylko smacznym dodatkiem do obiadu, ale również turbospalaczem w naszej diecie.

Warto pamiętać, że cebula i podobne jej warzywa są nie tylko niskokaloryczne ale również posiadają składnik, który hamuje poczucie głodu, dzięki czemu nie czujemy potrzeby ciągłego podjadania.

Jeżeli nie chcemy zrzucać zbyt wielu kilogramów i nie cierpimy z powodu chorób przewlekłych to warto zdecydować się na wprowadzenie do naszej diety większej ilości potraw zawierających właśnie to warzywo. Możemy zacząć od przygotowania do obiadu wyżej wymienionej surówki, by już po kilku dniach zauważyć, ze zaczyna nam ubywać centymetrów w talii, w końcu warzywa cebulowe posiadają również wiele cennego błonnika, który pomaga wyregulować pracę naszego układu trawiennego. Jeżeli decydujemy się na przejście na dietę cebulową to należy również zwracać uwagę na to, by warzywa cebulowe pojawiały się w czterech z pięciu posiłków w ciągu dnia. Mogą pojawić się w formie surowej, jedzone na świeżo, lub gotowanej, jednak stanowczo unikajmy ich smażenia. W końcu na każdej diecie powinno się unikać szkodliwych tłuszczów.

Pamiętajmy, że cebula i warzywa cebulowe to cenny element naszej diety, obecny w kuchni od wieków. Bogactwo składników odżywczych idzie w parze z niską kalorycznością, co jest kolejnym atutem tych warzyw, zaraz za bogatym smakiem, dzięki któremu nasze potrawy stają się coraz lepsze. Warzywa te są w końcu dostępne przez cały rok i powinniśmy o nich pamiętać szczególnie w sezonie przeziębień.