Dlaczego warto wprowadzić daktyle do diety?

medjool dates

Kuchnie na całym świecie używają daktyli w małych i dużych ilościach, ale należy również pamiętać, że owoce palmy daktylowej mają również wiele korzyści zdrowotnych.

Ogromne korzyści zdrowotne wynikające z daktylów sprawiły, że pyszny owoc jest najbardziej poszukiwaną żywnością w świecie zdrowia i żywienia. Daktyle są dobrym źródłem różnych witamin i minerałów, energii, cukru i błonnika. Zawierają także wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez i cynk.

Czy wiesz, że daktyle są wolne od cholesterolu i zawierają bardzo mało tłuszczu? Zawieranie ich w mniejszych ilościach w codziennej diecie może pomóc Ci kontrolować poziom cholesterolu, a nawet pomóc w utracie wagi.

Chcąc „doładować” białko dodanie tych owoców do diety może pomóc. Są one silnym źródłem białek, które pomagają nam zachować formę, a nawet utrzymać siłę mięśni. Wiele regularnych ćwiczących na siłowni proszonych jest o codzienne spożywanie kilku owoców.

Daktyle są nasycone potasem, a jednak zawierają mało sodu, a to bardzo pomaga w utrzymaniu porządku w układzie nerwowym. Potas pomaga obniżyć poziom cholesterolu i utrzymuje ryzyko udaru mózgu pod kontrolą.

Oprócz fluoru, który utrzymuje zdrowe zęby, daktyle zawierają również żelazo, które jest wysoce zalecane dla osób cierpiących na niedobór żelaza. Ciężka niedokrwistość z niedoboru żelaza może powodować zmęczenie lub znużenie, duszność lub ból w klatce piersiowej. Ponadto doskonale nadaje się również do oczyszczania krwi.

Jeśli zanurzysz kilka owoców w wodzie i będziesz żuł je codziennie, twój układ trawienny zachowa się bardzo dobrze. Ze względu na wysoką zawartość błonnika polecany jest również osobom mającym problemy z zaparciami.

Ponadto witaminy C i D działają na elastyczność skóry, a także utrzymują ją gładką. Ponadto, jeśli cierpisz na problemy skórne, włączenie daktyli do diety może na dłuższą metę pomóc. Daktyle mają również zalety przeciwstarzeniowe i zapobiegają gromadzeniu się melaniny w twoim ciele.

Cukier, białka i inne witaminy zawarte w owocach pomagają w przybieraniu na wadze, szczególnie gdy jest to potrzebne. Mówi się, że po zjedzeniu z ogórkiem daktyle pomagają utrzymać wagę na normalnym poziomie. To dopiero elastyczność!