Do czego szpinak?

Spinach

Jeśli jeszcze ktoś z Was nie zna działania i zastosowania tej wspaniałej rośliny, to serdecznie zachęcam, ponieważ jest ona tego naprawdę warta!

Zacznijmy może od tego, czym jest właściwie szpinak. A więc jest rośliną warzywną, która w swoim składzie posiada wiele cennych źródeł witamin, białko, błonnik oraz sole mineralne. Są to bardzo cenne składniki, które potrzebuje naprawdę każdy organizm.

Szpinak jest rośliną, która nie powinna być spożywana jednak w bardzo znacznych ilościach, ponieważ zawiera ona w swoim składzie tak zwany kwas szczawiowy. Kwas szczawiowy nie jest mile widziany w składzie posiłków osób, które mają pewne skłonności chorobowe, takie jak reumatyzm, choroby stawów czy choroby nerek. Pomimo, że nie powinien być spożywany w znacznych ilościach i w niektórych przypadkach chorobowych, to warto od czasu do czasu wykorzystać jego pozytywne działanie w medycynie czy kuchni.

  1. Zastosowanie szpinaku w medycynie. Jak już wyżej wspomnieliśmy szpinak posiada w swoim składzie wiele cennych witamin i minerałów. Nie mógł więc obejść niezauważony w lecznictwie. Szpinak często wykorzystywany jest w opóźnianiu procesów pogarszania się widzenia, ze względu na zawartość w nim tak zwanej luteiny, która wykazuje pozytywne działanie w tej dziedzinie. Wykorzystuje się go także w przypadku zapobiegania chorobom nowotworowym.
  2. Zastosowanie szpinaku w kuchni. Szpinak w kuchni wykorzystywany jest w wielu obszarach. Jest to taki produkt, który znajduje zastosowanie do bardzo wielu dań. Szpinak możemy kupić generalnie w trzech głównych postaciach, czyli w postaci surowej, ugotowanej, zakonserwowanej czy mrożonej. Najwięcej osób kupuje szpinak w postaci surowej oraz mrożonej. Szpinak w postaci surowej możemy wykorzystać do praktycznie wszystkiego – od sałatek do deserów.
    Możemy go rozrywać, kroić, smażyć, zapiekać lub po prostu spożywać w postaci całościowej. Szpinak mrożony najczęściej jest już rozdrobniony i także możemy go stosować do wielu celów, choć już go raczej nie ugotujemy, ani nie pokroimy. Nadaje się wtedy świetnie do sałatek, czy ciast. W sieci dostępnych jest cała masa przepisów do wykorzystania dla każdego.

Dodaj komentarz