Olej jojoba i jego właściwości

Jojoba

Powszechnie stosowany w kosmetyce ojej jojoba z naukowego punktu widzenia jest właściwie płynnym woskiem, a nie typowym olejem. Jednak właśnie dzięki temu ma on znakomite właściwości natłuszczające i ochronne.

Olej ten składem przypomina naturalny płaszcz lipidowy skóry, dlatego jest przez nią bardzo dobrze tolerowany. Stosowany regularnie odbudowujebi wzmacnia naturalną barierę cery suchej i zmniejsza nadmierne wydzielanie sebum u osób o cerze tłustej.

Olej jojoba to znakomity wybór do pielęgnacji skóry mieszanej. Pomaga łagodzić objawy trądziku i łupieżu, poparzenia słoneczne oraz stany zapalne. Stosowany w okresie, gdy skóra jest narażona na rozstępy, zapobiega ich pojawieniu się.

Do najcenniejszych składników zawartych w oleju jojoba należy skwalen oraz – związek naturalnie obecny w skórze, kojący ją i zapobiegający starzeniu – oraz fitosterole – również zwalczające oznaki starzenia się skóry. Jest olejem bardzo trwałym i stabilnym, przedłuża również trwałość mieszanki, kiedy jest połączony z innymi olejkami pielęgnacyjnymi.

Dodaj komentarz