Olejek awokado

avocado. Photo by mali maeder from Pexels

Awokado to owoc jedyny w swoim rodzaju, z miąższem o maślanej konsystencji bogatym w potrzebne tłuszcze i witaminy. Jest zdrowe nie tylko do jedzenia – z jego pestki pozyskuje się olej, który korzystnie wpływa na skórę.


Olejek awokado jest szczególnie polecany do cery suchej i wrażliwej oraz dojrzałej. Chociaż ma on gęstą, tłustą konsystencję, bez trudu wnika w skórę, odżywiając ją dogłębnie. Po zastosowaniu staje się miękka, nawilżona i ukojona.

Systematyczne używanie tego naturalnego kosmetyku powoduje, że poprawia się elastyczność i napięcie cery, jest ona grubsza i bardziej odporna na czynniki zewnętrzne. Znakomite działanie przeciwzmarszczkowe wykazuje obecny w oleju z pestek awokado skwalen. Zawiera on również witaminę E, nazywaną witaminą młodości, witaminę C, działającą jako antyoksydant i stymulującą produkcję kolagenu, oraz liczne minerały.

Olejek awokado może być stosowany bezpośrednio na skórę (wystarczy kilka kropel), dodany do porcji ulubionego kremu lub do kąpieli całego ciała, stóp lub dłoni – zostawi wówczas skórę miękką i nawilżoną.

Photo by mali maeder from Pexels

Dodaj komentarz