Olejek z drzewa herbacianego

Olej arganowy

Olejek z drzewa herbacianego, zwany również olejkiem herbacianym, pozyskuje się z rosnącego w Australii drzewa. Ma on cenne właściwości zdrowotne, dzięki czemu wchodzi w skład wielu kosmetyków.


Olejek herbaciany jest znakomitym naturalnym środkiem przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym oraz ściągającym. Stosuje się go w pielęgnacji paznokci oraz jako składnik kosmetyków przeciwtrądzikowych. Ze względu na silne działanie zaleca się stosowanie go w czystej formie tylko miejscowo.

Naniesiony za pomocą patyczka kosmetycznego lub wacika przyspieszy gojenie wyprysków. Na całą twarz należy stosować go w postaci rozcieńczonej, kilka kropel na butelkę czy słoiczek kosmetyku. Sprawdzi się także w postaci parówki na twarz – podgrzana woda z kilkoma kroplami olejku z drzewa herbacianego pomoże oczyścić cerę i złagodzi zmiany bakteryjne.

Olejek herbaciany można również dodać do kąpieli albo wykorzystać go w mieszance do masażu, olejem bazowym i olejkami eterycznym. Stosowany w aromaterapii łagodzi stres, odpręża, ale jednocześnie pobudza umysł do koncentracji.

Dodaj komentarz