Orzechy laskowe – zastosowanie

peeled hazelnuts typical of Avellino Italian city

Orzechy laskowe – pyszne orzeszki, których smakiem i wspaniałymi właściwościami rozkoszuje się miliony ludzi na całym świecie. Należysz do grona tych osób? Może jeszcze nigdy ich nie próbowałeś? Masz czego żałować, ale więcej dowiesz się po przeczytaniu tego tekstu.

Orzechy laskowe powszechnie wykorzystywane są przez cukierników, więc najprawdopodobniej poprzez degustację pysznych ciast, czy deserów – poznaliście ich smak.

Poza przemysłem piekarniczym, czy cukierniczym orzechy laskowe wykorzystuje się także do wyrobu farb i kosmetyków. Dlaczego? Odpowiedź jest taka – ponieważ zawierają cenny olej. Orzechy laskowe posiadają wspaniałe właściwości lecznicze i odżywcze. Głównym krajem, który zajmuje się produkcją tych orzechów, jest Turcja.

Orzechy laskowe mogą występować w różnych odmianach, ale najczęściej ich zdrewniała skorupka posiada kolor brązowy. Rosną na krzewach leszczynowych lub brzozowatych, czyli inaczej mówiąc z grupy leszczyny. Orzechy zbiera się dopiero wtedy, gdy opadną z krzewów. Po ich zebraniu są suszone, a następnie przeznaczone do spożycia.

W poniższych punktach zostaną wymienione przykłady właściwości zastosowania orzechów laskowych :

1. Mają korzystny wpływ na system kostno-stawowy, a także zabezpieczają przed rozwojem osteoporozy.

2. Pomocne dla utrzymania zdrowia serca, poprzez zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe, niezawierające cholesterolu.

3. Wpływają na poprawę zdrowia układu nerwowego, ze względu na zawartą w nich witaminę B6.

4. Zapobiegają nowotworom, ponieważ posiadają w swoim składzie mangan oraz przeciwutleniacze

5. Pomagają w walce z depresją i stresem.

6. Działanie przeciwskurczowe podczas trwania miesiączki.

7. Są dobrą przekąską w trakcie odchudzania. Warto zjeść kilka przed posiłkiem, a z pewnością powstrzymają przed nadmiernym jedzeniem.

8. Zawierają dużą ilość błonnika i białka.

9. Korzystnie wpływają na podnoszenie odporności, poprzez zawarte w orzechach minerały – magnez, potas, wapń, mangan.

10. Służą kobietom w ciąży oraz karmiącym, ze względu na bogate źródło składników odżywczych, które są bardzo potrzebne płodu, jak i dziecku.