Właściwości arbuza

close up view of half of watermelon and watermelons

Arbuz zawiera aż 92 procent wody, a więc bardzo dobrze nawadnia. Oprócz tego zawiera też witaminy i substancje mineralne.

Lecz arbuzy są zazwyczaj doceniane za inne właściwości. Obecne w owocu przeciwutleniacze, spowalniają proces starzenia oraz ograniczają rozwój komórek nowotworowych. W dodatku aminokwas cytrulina, wspomaga czynność serca, a także usprawnia proces odbudowy mięśni po intensywnych ćwiczeniach (np, u sportowców).

Co więcej, cytrulina zawarta w arbuzie pomaga w zwalczaniu szkodliwych toksyn z organizmu, ożywia metabolizm i wspomaga system odpornościowy. Co ciekawe, w skórce owocu występują witaminy C, A, B, z kolei w nasionach zawarty jest cynk i witamina E.

Owoc zawiera także beta-karoten, który zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. Przyczynia się do utrzymania zdrowej skóry i wzroku, pomaga zmniejszyć ryzyko wielu chorób, w tym raka, chorób serca i osteoporozy. Beta-karoten pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami, które powodują promienie słoneczne, zapobiegając rozpadowi kolagenu w skórze.