Kardamon – właściwości

Bowl with green cardamom pods

Kardamon jest to przyprawa, której nasiona wykorzystywane są do wielu celów. Jego pozytywne właściwości odkryto już bardzo wiele lat temu w starożytnych krajach. Kardamon nazywany jest jedną z najdroższych przypraw oraz nosi tytuł królowej przypraw. Jego wspaniałe zastosowanie i właściwości możemy odkryć głównie w dwóch dziedzinach, a mianowicie w medycynie i kuchni.

W medycynie, głównie naturalnej kardamon wykorzystywany jest do leczenia nieprzyjemnych dolegliwości takich jak:

  1. Problemy z trawieniem – olejki zawarte w tej niesamowitej przyprawie pobudzają żołądek do działania, przez co jego funkcjonowanie znacznie się poprawia.
  2. Przeziębienie – gdy jesienno-zimowe chwile w roku zbytnio nas nie rozpieszczają, to możemy liczyć na pomoc ze strony kardamonu. Pomaga on głównie w schorzeniach górnych dróg oddechowych, w skład których wchodzą zatkany nos oraz poważne choroby takie jak astma czy zapalenie oskrzeli. Kardamon wykazuje ponadto pozytywne działanie na gardło, w skutek czego łagodzi kaszel. Ogólnie wspomaga i wzmacnia odporność naszego organizmu na choroby.
  3. Otyłość – kardamon w swoim składzie zawiera melatoninę, która wspomaga walkę z otyłością i chorobami z nią związanymi, jak na przykład cukrzyca. Melatonina zawarta w kardamonie reguluje rytm dobowy, czyli prościej mówiąc mówi nam kiedy jest pora do pójścia spać.
  4. Odchudzanie – nie jest to co prawda typowa dolegliwość, ale także warta zaznajomienia. Wielu ludzi będących na różnorakich dietach odchudzających dostaje od swoich dietetyków wskazanie spożywania kardamonu, ponieważ pomaga on w przemianie materii oraz oczyszczaniu się organizmu.
  5. Leczenie potencji oraz nieświeżego oddechu – gdy mamy problemy z erekcją warto sięgnąć po kardamon, ponieważ pomaga on w pobudzaniu narządów płciowych. Nieświeży oddech jest dla coraz większej liczby osób sporym problemem. Aby zapobiegać nieświeżemu oddechu wskazane jest żucie ziarenek kardamonu, który posiada właściwości antybakteryjne.

W kuchni zastosowanie kardamonu jest także bardzo duże. Można go stosować do różnego rodzaju potraw mięsnych, sosów, a także przy kiszeniu.